Românii deștepți pun acum bani deoparte, chiar dacă viața e grea

de: Mădălina Bahrim
26 09. 2023

Cine are viziune financiară și noțiuni de educație elementară privind managementul banilor, economisește cât de mult poate în această perioadă. Din fericire, se pare că numărul românilor inspirați crește odată cu trecerea timpului, cel puțin asta arată cele mai recente cifre venite de la Banca Națională a României (BNR).

Desigur că e o perioadă extrem de dificilă, în care fiecare persoană se zbate pentru a reuși să facă față cheltuielilor, însă în toată această nebunie legată de bani e important ca oamenii să găsească soluții pentru a-și crește veniturile și apoi să pună bani deoparte, fiindcă nici perioada următoare nu se anunță a fi una prea prielnică, nici pe plan intern, dar nici la nivel internațional.

Prin urmare, dacă se conturează o recesiune în Europa, adică dacă va crește rata șomajului și implicit mulți angajați vor fi dați afară, e important să ai o rezervă de bani care să te ajute să supraviețuiești până te pui din nou pe picioare.

Este greu, dar trebuie să economisești bani cât mai mulți

Vestea bună e că această mentalitate pare să fie adoptată de tot mai mulți români, dar și de firme.

Conform cifrelor oferite de BNR, avem o creștere de la lună la lună a depozitelor bancare ale firmelor și populației.

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna august 2023 cu 0,7 la sută față de luna anterioară, până la nivelul de 533 591,1 milioane lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 9,7 la sută (0,2 la sută în termeni reali).

Depozitele în lei ale rezidenților, cu o pondere de 68,0 la sută în totalul depozitelor clienților neguvernamentali, au crescut cu 1,3 la sută față de luna iulie 2023, până la 362 684,6 milioane lei. Comparativ cu luna august 2022, acestea s-au majorat cu 17,4 la sută (7,3 la sută în termeni reali).

„Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 0,9 la sută față de luna anterioară, până la 198 388,6 milioane lei și cu 24,8 la sută (14,0 la sută în termeni reali) în raport cu aceeași perioadă a anului anterior.

Depozitele în valută ale gospodăriilor populației, exprimate în lei, au scăzut cu 0,1 la sută față de luna iulie 2023, până la 119 128,8 milioane lei (exprimate în euro, acestea s-au diminuat cu 0,3 la sută, până la 24 109,3 milioane euro). Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, scăderea acestui indicator exprimat în lei a fost de 4,3 la sută (-5,8 la sută, în cazul exprimării indicatorului în euro)”, arată BNR.